Agro-TV: Producția din 2013 nu are un impact relevant în dezvoltarea rurală

În prima parte a interviului acordat AGRO TV de Alin Bogdan Buzescu, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), acesta a discutat despre viitorul Program Național  de Dezvoltare Rurală și despre măsurile care pot fi luate pentru impulsionarea agriculturii, după cum puteți citi aici.
În partea a doua a interviului, Buzescu analizează datele oficiale despre recolta din acest an și le recomandă românilor…să fie prudenți și calculați.
AGRO TV: Producția bună din acest an va schimba ceva în satul românesc? Se vor lua măsuri (se vor face investiții) pentru ca, pe viitor, recoltele să nu fie dependente într-o așa de mare măsură de vreme?
Alin Bogdan Buzescu: Au fost anunţate câteva cifre legate de producţie anul acesta. Ele reprezintă în special cultura mare. Nu au impact relevant în dezvoltarea rurală. Au mai degrabă impact în conturile fermelor mari si la nivelul bugetului de stat. Nu ştim exact încă cum stăm cu producţia în fermele mici. În orice caz toţi depind de capacitatea de vânzare. Dacă măsurile luate de Guvern pentru controlul importurilor au avut efect, încă nu ştim. Apicultorii de exemplu au un an greu, la fel şi pomicultorii din cauza soarelui care a ars flora. Cel puţin acestea sunt semnalele de la ai noştri. Nu putem declara că aceasta ar fi situaţia la nivel naţional. Repet: capacitatea noastră de control şi verificare la nivel naţional lasă de dorit. Si în cazul agenţiilor de stat, dar mai ales în organizaţiile noastre ţărăneşti, subfinanţate din motive binecunoscute.
[ Continuare articol - aici ]