Confederaţia Asociaţiilor ţărăneşti din Romania - CATAR

- înfiinţată pentru a susţine interesele ţăranilor şi ale micilor fermieri în faţa autorităţilor.

Unii vor ca ţăranul să dispară, în numele progresului. Noi îl susţinem, ca să aibă un trai mai bun şi pentru ca România să păstreze ceea ce o diferenţiază de restul Europei: o civilizaţie rurală vie.

Gospodăriile ţărăneşti şi fermele mici din România vor putea susţine în faţa autorităţilor un punct de vedere comun, privind nevoile lor în viitoarea perioadă de programare, graţie constituirii Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din Romania (CATAR).

Înfiinţată recent, confederaţia - singura de acest tip din ţară - urmăreşte apărarea şi promovarea intereselor gospodăriilor ţărăneşti şi ale fermelor mici, considerate adeseori neviabile pe piaţă.

Membrii fondatori ai CATAR consideră însă că România este unică în Europa, prin faptul că deţine cea mai mare civilizaţie rurală vie din Uniunea Europeană. Aceasta civilizaţie rurală este reprezentată de sutele de mii de gospodării ţărăneşti şi ferme mici, care practică o agricultură mai prietenoasa cu mediul, păstreaţă tradiţii şi meşteşuguri, contribuind şi la ocuparea unui număr important de români.

Din păcate, produsele gospodăriilor ţărăneşti - apreciate ca mult mai gustoase şi mai sănătoase - nu ajung pe piaţă, pentru că acestea se realizează cantităţi prea mici şi nu sunt unite în asociaţii care să le permită o mai bună valorificare a producţiei. Însă acest lucru s-ar putea schimba, dacă autorităţile vor sprijini în anii care urmează finanţarea lanţurilor scurte alimentare, posibilitatea prevăzută în noua Politică Agricolă Comună, întreprinsă de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Departe de a considera  că mica gospodărie ţărănească trebuie să dispară, pentru ca agricultura românească să copieze modelele occidentale moderne, CATAR susţine că fermele mici au un deosebit potenţial de dezvoltare agricolă, turistică, socială, culturală şi economică.

"Suntem ferm convinşi că civilizaţia rurală vie a României este o resursă naturală strategică a statutului şi ar trebui recunoscută ca atare în cadrul  Acordului de Parteneriat între Comisia Europeană şi Guvernul României", a afirmat Bogdan Buzescu, preşedintele CATAR.

"Scopul nostru este acela de a conserva modul de viaţă, cultura şi tradiţiile din mediul rural românescu, biodiversitatea şi calitatea mediului natural prin cultivarea terenului şi creşterea animalelor, în fermele mici şi gospodăriile ţărăneşti", a mai declarat Bogdan Buzescu.