18.10.2013 - Privind proiectul de lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice

18 oct., 2013

Alianta RO PAC
Cluj Napoca, Str Uzinei electrice nr 5
Tel/fax:Tel/Fax: 0364 109 343;Comunicat de presa
referitor la proiectul de lege
privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum și de înființare a Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare pentru cumpararea pamantului de catre straini
Alianta RO PAC isi exprima surprinderea fata de lipsa de reactie a MADR fata de documentul de pozitie depus de catre RO PAC la MADR in luna august 2013 referitor la principiile care trebuie sa stea la baza cumpararii de pamant de catre persoane fizice straine.

In acelasi timp ne exprimam dezacordul in ceea ce priveste continutul proiectului de lege de mai sus considerand ca viziunea propusa de MADR are un caracter de “expropriere funciara” cu scop preponderent imobiliar si energetic in favoarea speculatorilor europeni (nicidecum in favoarea agricultorilor europeni) si reprezinta un atentat la suveranitatea alimentara a Romaniei.


Sustinem afirmatiile de mai sus cu urmatoarele argumente furnizate de situatia actuala din Romania in ceea ce priveste speculatia cu pamant (speculatie funciara imobiliara; speculatie funciara energetica) realizata de catre societati straine:

1. In cazul cumpararii de pamant de catre societati straine in Banat (cca 700 000 ha cumparat de catre societati italiene preponderent) beneficiari neti ai acestei actiuni nu sunt agricultorii italieni care au in medie in tara lor intre 5 si 10 ha de teren ci mari speculanti funciari din Italia si alte tari (Fonduri de investitii; Case de Pensii; Banci; Multinationale etc...)

2. Terenurile nu sunt cumparate pentru productia de alimente ci preponderent pentru productia de energie (agrocarburanti; energie eoliana; energie fotovoltaica; energie din biomasa agricola);

3. Terenurile in mare parte nu sunt inregistrate de obicei in sistemul notarial (sunt cumparate pe baza de titlu si nu de CF) pentru a se masca situatia reala a cumpararilor si pentru a se proteja de fiscul din tara de origine.

4. Profitul este repatriat in tarile de origine chiar daca o mare parte din profit este format din subventiile agricole de la APIA pentru terenuri ce nu produc alimente ci energie;

5. Un procent insemnat de terenuri sunt inchiriate la agricultori romani in asa fel incat terenurile sa fie eligibile pentru subventie (societatea straina ramanand cu subventia iar agricultorul roman cu munca: Ex.oierii sibieni din Banat);

6. Modelul agricol industrial promovat de acesti cumparatori a adus zonele rurale vizate in situatia de saracie extrema (vezi harta saraciei extreme realizata de catre academicianul I.P.Otiman) cu multiple conflicte intre straini si populatia locala.


Pentru evitarea fenomenului de speculatie funciara tarile vestic europene (Franta; Germania; Olanda, Ungaria, Polonia etc...) fac apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale:

- Instrumente juridice de premtiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public;
- Instrumente fiscale (fiscalitate imobiliara; fiscalitatea amenajarii teritoriului);
- Instrumente structurale de amenajare funciara publica (Amenajari publice funciare; Societati de Amenajare Funciara a Exploatatiilor Rurale/SAFER) precum si instrumente conjuncturale punctuale de amenajare funciara publica;
- Instrumente financiare (buget local; subventii; imprumuturi pentru constituirea de rezerve funciare; Fonduri de solidaritate comunitara; Carta Bunelor Practici de Achizitie Funciara);

In acelasi timp Romania are cea mai ultraliberala pozitie a unei tari europene vis a vis de conditiile de acces la piata funciara, ultimul bastion al interesului national.

In fata unei astfel de abordari Alianta RO PAC va prezinta documentul de pozitie depus la MADR, cu scopul initierii unei dezbateri publice pe acest subiect sensibil in contextul aplicarii noii Politici Agricole Comune (2014-2020):Document de pozitie:

Art.1. Solicitarea din partea Romaniei a prelungirii perioadei de tranzitie pentru cumpararea de pamant de catre cetateni straini persoane fizice pana la 1 ianuarie 2018 (Ungaria, Lituania, Slovacia au obtinut intre 3 si 5 ani de prelungire de la data negociata)


Art 2. Conditii de cumparare pentru straini persoane fizice

Conditii generale de acces la piata funciara din Romania (terenuri agricole, zone naturale si paduri)


1. Principiul securitatii nationale

1.1. Din rationamente de securitate nationala cumpararea pamantului in zonele de frontiera (F1) pe o fasie de o latime de 150 km distanta fata de tara vecina este interzisa.
1.2. Pamantul agricol situat in Fasia aflata intre 150 si 200 de km (F2) se poate cumpara doar cu avizul Ministerului Apararii si Ministerul de Interne
1.3. Pamantul cumparat de catre straini (persoane fizice si juridice sa nu depaseasca 5% din suprafata agricola utila a tarii respectiv nu mai mult de 5 % din suprafata utila a localitatii respectiv 1 % in fisia de frontiera.
1.4. Din motive legate de limitarea imigratiei, avizarea cumpararii de pamant trebuie obtinut de la Ministerul de Interne

2. Principiul Securitatii alimentare nationale, regionale sau locale

2.1. Vanzarea sa se faca cu acordul, consiliului judetean respectiv, consiliului local pe raza careia se cumpara
2.2. Vanzarea sa se faca cu acordul cumulat al reprezentantilor asociatiilor de agricultori reprezentative de pe raza comunitatii (Aviz national; Aviz regional; Aviz judetean; aviz comunal respectiv Aviz local)

3. Principiul SANSELOR EGALE

3.1.Venit egal sau mai mic al cumparatorului decat al vanzatorului
3.2 Marimea fermei in tara de origine sa fie mai mica sau egala cu a fermei cumparatorului din Romania
3.3.Aplicarea legii sa incepa dupa infiintarea creditului funciar pentru cetatenii romani pe baza dreptului de preemtiune prezentat mai sus.
3.4. Domiciliul agricultorului activ strain cumparator sa fie in mediul rural din Romania;
3.5. Marimea maxima a fermei (detinuta in tara de origine cumulata cu cea cumparata in Romania) nu depaseste in:
- zona de munte: 50 ha;
- zona de deal: 75 ha;
- zona de campie: 100 ha;
3.6. Agricultorul strain sa aiba:
- pregatire agronomica la nivel mediu sau superior in limba romana
si/sau
- curs de formare profesionala nivel I in limba romana;
3.6. Agricultorul strain se obliga sa reinvesteasca minim 50 % din profitul net obtinut in Romania in mediul rural romanesc;


4. Principiul agricultorului activ

4.1. Pentru evitarea speculatiilor funciare achizitia poate fi realizata doar de catre agricultorii activi
care au domiciliul in spatiul rural din Romania
4.2. Cumpararea pamantului este posibila doar pentru rezidenti si/sau pentru cetateni straini care locuiesc in fiecare an minim 6 luni (durata medie a unui sezon agricol) in Romania


5. Principiul reciprocitatii

5.1. Cumparare reciproca: Stoparea cumpararii de catre cetateni straini pana la achizitia unei suprafete identice de catre cetateni romani in tara respectiva respectiv in localitatea de domiciliu.


6. Principiul afinitatii culturale sau economice

6.1. Dovada legaturii apropiate cu Romania
6.2. Rezidenti de minim 10 de ani in Romania

7. Principiul socio-economic

7.1. Numarul agricultorilor straini sa nu depaseasca 1% din numarul total de agricultori activi ai comuntatii vizate (Aviz de la Consiliul local si de la Asociatiile de agricultori de pe raza comunitatii)
7.2. 50 % din venitul anual sa provina din activitatea agricola din Romania
7.3. Obligativitatea cumpararii de terenuri intabulate si nu detinute de fapt
7.4. Agricultorul strain se obliga sa nu exporte din Romania materie prima agricola;
7.5. Ferma va produce materie prima agricola si/sau procesata cu destinatie agricola sau agroalimentara;
7.6. Se obliga sa lucreze toate parcelele de pamant

8. Principiul de precautie ecologica

8.1. Interzicerea cumpararii de pamant in zone protejate (arii; rezervatii; parcuri naturale; regionale si nationale)

9. Principiul egalitatii de sanse

9.1. Cumpararea sa fie realizata la nivel national; regional; judetean sau local in mod egal de catre cetateni straini de sex feminin si masculin

10. Principiul eticii

10.1. Prin achizitia de teren in Romania, in notiunea de strain persoana fizica se intelege familia acestuia si rudele de gradul I.
10.2. Persoanele juridice straine pot cumpăra terenuri agricole, cu condiţia să nu aibă capital
străin majoritar .


II. Conditii specifice de acces la piata funciara din Romania (terenuri agricole, zone naturale si paduri)


Instituirea dreptului de preemtiune pentru agricultorii romani (tineri agricultori) la cumpararea pamantului (doar ferma intreaga poate fi cumparata pentru evitarea divizarii fermelor);

1. Drept de preemtiune de ordin I (cumparare; inchiriere, comodat): Dreptul de preemtiune al membrilor familiei agricultorului (grad I si II) care indeplinesc conditia de agricultor activ. In absenta acestei conditii terenul nu poate sa fie vandut sau arendat membrilor familiei.
2. Drept de preemtiune de ordin II (cumparare; inchiriere, comodat): Dreptul de preemtiune al vecinului (agricultor activ) la cumparare fata de agricultorul strain, proportional cu distanta dintre ferma acestuia (respectiv domiciul) si noile ferme.
3. Drept de preemtiune de ordin III (cumparare; inchiriere, comodat). Dreptul de preemtiune al arendasului (agricultor activ) fata de agricultorul strain, proportional cu distanta dintre ferma acestuia (respectiv domiciliul) si noile ferme.
4. Drept de preemtiune de ordin IV (cumparare; inchiriere, comodat): Dreptul de preemtiune a structurii nationale funciare publice sau para publice (ex. Agentia domeniilor statului , Societatea de Amenajare Funciara SAF) fata de agricultorul strain.
5. Drept de preemtiune de ordin V (cumparare; inchiriere, comodat): Dreptul de preemtiune al colectivitatilor teritoriale fata de aggricultorul strain pentru realizare de proiecte publice fara scoatere de teren din circuitul agricol.


Art.3. Conditii de cumparare pentru persoanele juridice cu actionariat strain

1. La achizia de ferme de catre persoane juridice se aplica toate conditiile generale si specifice strainilor persoane fizice
2. Fermele (proprii din Romania si cele cumparate in Romania) sa detina autorizatii sanitare; sanitar veterinare si de protectia mediului;
3. Fermele (proprii din Romania si cele cumparate in Romania) nu au datorii la bugetul local si la bugetul statului;
4. Fermele (proprii din Romania si cele cumparate in Romania) nu repatriaza mai mult de 50% din profitul net in tarile de origine sau in tari terte;
5. Fermele (proprii din Romania si cele cumparate in Romania)reinvestesc minim 50 % din profitul net in mediul rural romanesc;
6. Fermele (proprii din Romania si cele cumparate in Romania)nu exporta din Romania materie prima agricola;
7. Fermele (proprii din Romania si cele cumparate in Romania) produc materie prima agricola si/sau procesata cu destinatie agricola sau agroalimentara;
8. Obligativitatea ca societatile sa fie realizate in “joint venture” cu asociatul roman care sa detina minim 51%
9.Urmatoarele categorii de persoane juridice straine sunt excluse de la cumpararea de teren agricol sau forestier in Romania:
- Bancile;
- Fondurile de investitii; fondurile mutuale;
- Aeroporturile;
- Terenurile de golf
- Unitatile agroalimentare internationale;
- Furnizorii internationli de inputuri;
- Unitatile ce produc agrocarburanti pe terenuri agricole (exceptie fac unitatile care produc agrocarburanti pe parcele scoase din circuitul agricol)

10. Fermierii straini si structurile juridice cu actionariat strain de pe teritoriul Romaniei trebuie sa respecte aceste conditii intermen de maxim 6 luni de la publicarea legii.


Cluj Napoca Presedinte
18.10.2013 Med.vet. Claudiu Franc


Alianta ROPAC: Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania ; Federatia Nationala de Agricultura Ecologica; Federatia Agricultorilor de Munte “Dorna”; Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania U.N.C.P.R.; Federatia ,,Romovis 10 mai 2006”; Sindicatul crescatorilor de ovine din Romania; Legumicultorii; CATAR; Forumul Montan din Romania; Asociatia Nationala pentru Dezvoltare Rurala-Montana, “Romontana”; Asociatia AGROM-RO; Organizatia Interprofesionala a Producatorilor si Procesatorilor de In si Canepa din Romania